proste szybkie ciasto czekoladowe

Tarta CZEKOLADOWA – proste, szybkie ciasto o wykwintnym smaku

Proste szybkie ciasto czekoladowe. A ja jestem królową jednego ciasta 😉

Pichcenie w kuchni w 90% nie jest dla mnie przyjemnością, a jak się człowiek narobi godzinę przy cieście, które nie wyjdzie albo okaże się bardzo mierne, to… człowiek żałuje, że nie kupił w sklepie ciasta za 11 zł, a godziny nie wykorzystał na leżenie plackiem bądź czytanie książki.

Ja nie wyczuwam swojego nowego piekarnika – nowego od 10 lat 🤭

Jak mam ciasto, które jest sprawdzone – tzn. udaje się (a nawet w okresach, gdy oklapywało lub spalało się – też znikało w jeden dzień) i jest smaczne, to nie kombinuję póki co z nowymi przepisami.

Do tego składa się ono z podstawowych składników. Z tego, co naprawdę każdy ma w domu (chyba że jajka Ci wyszły) – trzeba jedynie nauczyć się mieć zawsze na stanie 2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Wyobraź sobie, jak dobry przepis ode mnie dostajesz, skoro tłukę tylko ten jeden od siedmiu lat 😉

Na Wielkanoc robiłam to ciasto “z głowy”. Pomyliłam kolejność kroków i okazało się… że jest jeszcze lepsze!

Smak jest taki, że gdy wożę to ciasto do kogoś w gości, gdzie są i trzy inne ciasta, to moje dzieci i tak proszą o “czarne ciasto”. A ja jestem pytana o przepis.

Oto on.

Składniki:

✔️ 170 g gorzkiej czekolady (najlepiej powyżej 70% kakao, ale jak masz 50% kakao – też się uda)
✔️ 80 g masła
✔️ 4 jaja
✔️ 8-9 łyżek cukru
✔️ szczypta soli
✔️ 3 łyżki mąki

Proste, szybkie ciasto czekoladowe – Wykonanie

Czekoladę z masłem rozpuszczasz delikatnie w rondelku na gazie, po czym wstawiasz rondelek do miski z zimną wodą, żeby płyn ostygł.

Nastawiasz piekarnik na 180, u mnie 185. Przygotowujesz foremkę-keksówkę – bułka tarta na tłuszczu czy papier do pieczenia.

Jaja z cukrem i szczyptą soli miksujesz – niech sobie to urośnie jak piana z białek.

Do jaj z cukrem wsypujesz mąkę i delikatnie mieszasz łyżką.

Do tego delikatnie wlewasz ostygniętą czekoladę i delikatnie mieszasz łyżką. (Te dwa ostatnie kroki w oryginale są na odwrót, ale kiedy przez pomyłkę zrobiłam tak, jak teraz Ci piszę – wyszła lepsza konsystencja, ciasto bardziej miękkie po upieczeniu).

Siup do formy, 35 minut w piekarniku i już.

Smacznego! 🙂

Pozostańmy w kontakcie! Raz w miesiącu wyślę Ci maila z listą nowych tekstów -> zapisuję się .
Dostaniesz tajne hasło do ebooka o minimalizmie 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top