Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Strona zawiera linki afiliacyjne.


Olej kokosowy

Strona zawiera linki partnerskie.

Olej kokosowy nierafinowany, tłoczony na zimno.

Do jedzenia i do pielęgnacji skóry.

Zdrowy tłuszcz, dobry zamiennik tłuszczów roślinnych. Boski jako smarowidło na sernik.

W około 50% składa się z kwasu laurynowego, który poza kokosem występuje tylko w mleku matki ze swoimi przeciwgrzybicznymi, przeciwbakteryjnymi i przeciwirusowymi właściwościami.

Zdrowszy do smażenia niż wiele olei roślinnych czy masło, chociaż nie nadaje się do długiego smażenia w wysokich temperaturach, raczej szybkie podgrzanie.

Ma wiele prozdrowotnych właściwości przy spożyciu wewnętrznym.

Wiele osób stosuje olej kokosowy do około 20-minutowego płukania jamy ustnej, co pomaga usunąć bakterie ze śliny i delikatnie wybiela zęby.

Ja używam go przede wszystkim jako pasty do zębów (od około 3 lat), jako składnika naturalnego dezodorantu (pół na pół z sodą oczyszczoną), jako delikatnego filtra przeciwsłonecznego i po prostu… smarowidła (nazwij to kremem, olejkiem, balsamem, mleczkiem…).

Polecam.

Pamiętajcie, najwięcej boskich właściwości zachowują oleje nierafinowane i tłoczone na zimno!

Porównaj oferty na Ceneo.

Opis

Moje artykuły o użyciu oleju kokosowego:

Olej kokosowy w praktyce. Do czego ja go używam?

Mycie zębów olejem kokosowym (+ ocena dentysty)


Jeśli lubisz moje teksty, zapisz się na otrzymywanie info o nowych na maila.
A jeśli uwielbiasz moje teksty, kup mi ciastko.