Olej kokosowy

Olej kokosowy nierafinowany, tłoczony na zimno.

Do jedzenia i do pielęgnacji skóry.

Zdrowy tłuszcz, dobry zamiennik tłuszczów roślinnych. Boski jako smarowidło na sernik.

W około 50% składa się z kwasu laurynowego, który poza kokosem występuje tylko w mleku matki ze swoimi przeciwgrzybicznymi, przeciwbakteryjnymi i przeciwirusowymi właściwościami.

Zdrowszy do smażenia niż wiele olei roślinnych czy masło, chociaż nie nadaje się do długiego smażenia w wysokich temperaturach, raczej szybkie podgrzanie.

Ma wiele prozdrowotnych właściwości przy spożyciu wewnętrznym.

Wiele osób stosuje olej kokosowy do około 20-minutowego płukania jamy ustnej, co pomaga usunąć bakterie ze śliny i delikatnie wybiela zęby.

Ja używam go przede wszystkim jako pasty do zębów (od około 3 lat), jako składnika naturalnego dezodorantu (pół na pół z sodą oczyszczoną), jako delikatnego filtra przeciwsłonecznego i po prostu… smarowidła (nazwij to kremem, olejkiem, balsamem, mleczkiem…).

Polecam.

Pamiętajcie, najwięcej boskich właściwości zachowują oleje nierafinowane i tłoczone na zimno!

Opis

Strona może zawierać linki afiliacyjne.

Teraz czytam: 1, 2, 3.


Moje artykuły o użyciu oleju kokosowego:

Olej kokosowy w praktyce. Do czego ja go używam?

Mycie zębów olejem kokosowym (+ ocena dentysty)

Jeśli wiedza i przemyślenia prezentowane tu są dla ciebie wartościowe, odpal wdzięczność, stosuj świadomie w swoim życiu i przekaż pozytywną energię którą otrzymałeś dalej. Jak? Wyślij link do tego tekstu do ważnych dla ciebie osób, wesprzyj bloga lub inną sprawę z intencją, aby otrzymana wiedza zmieniała twoje życie.

Jeśli teksty na blogu PS są dla ciebie wartościowe, zapisz się na powiadomienia.

blog | podziękuj | sklep | newsletter